Friday, January 27, 2012

Maklumbalas dari majlis perbandaran sepang

Unit Pengurusan Aduan aduan@mpsepang.gov.my
11:39 AM (7 minutes ago)

to me, admin

Terima kasih atas pertanyaan tersebut,

Untuk makluman, adalah menjadi satu kesalahan jika memelihara anjing di TOWNHOUSE DI LEVEL ATAS akan tetapi dibenarkan untuk memelihara anjing jika pemilik anjing tinggal di bahagian GROUND FLOOR. Bilangan anjing yang dibenarkan untuk dipelihara adalah sebanyak 2 ekor anjing sahaja bagi kawasan perumahan yang mempunyai keluasan kurang 1000 meter persegi dan 4 ekor anjing sahaja bagi keluasan yang melebihi 1000 meter persegi dan diwajibkan untuk melesenkan anjing peliharaan tersebut. Selain itu, pemilik anjing hendaklah menyediakan sangkar anjing bagi anjing yang dipelihara.

Sekian dimaklumkan.

Unit Pengurusan Aduan

Jabatan Korporat & Pembangunan Masyarakat

Majlis Perbandaran Sepang

Persiaran Semarak Api

Cyber 1, 63200 Cyberjaya

Selangor

T: 03 8319 0200/0300 ext 432/430

F: 03 8319 0220

e: aduan@mpsepang.gov.my



to Unit, admin, noriqram, zelda
Salam
Terima-kasih atas maklumbalas di bawah. Saya ingin bertanya adakah menjadi satu kesalahan memelihara anjing di TOWNHOUSE?

Friday, January 20, 2012

Parking oh Parking

Dengan pertambahan penduduk di kawasan TownVilla kita ini, masalah parking kian menjadi2. Kalau saya di TTP3 ini mungkin masih under-control, tapi di TTP lain tak tau lah mcm mana.

Kalau bab double-parking, terus-terang saya cakap yang saya pun buat sbb keadaan parking rumah kita yang agak 'LIMITED EDITION' terutamanya utk rumah atas. Lagipun kebanyakan org sekarang dah 'PASANG' 2 - kereta 2 buah per rumah.

Tapi kalau nak double-parking pun agak2lah jgn sampai menganggu keselesaan jiran. Sebagai contoh, gambar kat bawah ni. Parking sendiri sengaja dibiarkan kosong (lihat arrow merah) tapi dia parking kereta kat luar hingga hampir mencecah line putih. Bayangkan kalau jiran yang bersetentang dengan rumahnya pun buat benda yang sama. Confirm jalan jadi kecik. Silap hb tak boleh lalu langsung.



So, cubalah utk fully utilised parking yang ada dan jgn menganggu keselesaan penghuni lain. Kan tempat parking extra turut disediakan. Fikir2kanlah....

Renovation

Perkhidmatan wiring harga dijamin berpatutan dan memuaskan hati anda:

1. Membuat Wiring Baru
2. Ubahsuai Wiring Lama
3. Pemasangan semua jenis lampu FLUOROSCENT, LAMPU DOWNLIGHT, LAMPU SPORTLIGHT
4. Pemasangan kipas
5. Alih Meter
6. Pemasangan/upgradeDB board, Meter, PLUG, SUIS, PLUG POINT
7.Tambah dan alih plug
8. Pasang MCB,
9. Kerja² berkenaan elektrik

kawasan perkhidmatan: sekitar puchong dan kawasan terdekat

HUBUNGI : 013-3730125 (BEN)

Wednesday, January 18, 2012

Our New Brand of Community



video

pls open using real player

Agak2 apa yang dapat disimpulkan bila korang tgk video ni ? Ini sebenarnya masalah yang aku hadapi sejak 2-3 mlm ni. Semalam dia menyalak lagi. Tak cukup time 'prime hrs' dibantainya pulak time 'sleepy hrs' - 1-2am!!! WTF.... Aku tak salahkan menatang tu sbb dia mmg tak dak akal. Tapi tuan yg cukup 'berakal' tu yg aku angin sgt. Time siang pandai plk dia letak menatang tu dlm rumah. Time dia nak tidur, dia letak menatang tu belakang rumah. Cerdik betul. Biar jiran yang dengar bunyi bising malam2 buta.

kantoi bawa anjing 'main-main' kat luar rumah

Kepada rakan-rakan yang memelihara, aku tak kisah kalau letak dalam rumah je (walaupun ia tetap satu kesalahan). Pls jgn bawa keluar rumah, ambik angin luar!!! Korang tak kan tak tau perangai anjing, main PANCUT jer ikut suka mak bapak tuan dia.

Tahukah anda ??? Adalah satu kesalahan mengikut undang2 perbandaran jika seseorang ditangkap memelihara ANJING di dalam Pangsapuri !!! Undang2 ni aku rasa related lagi dgn Townhouse - mungkin...

Sabtu ni mmg aku nak 'melawat' MPS. Aku nak buat report. Biar MPS datang buat SPOT CHECK kat townvilla ni. Nasib la sapa yang terkena !!!

ps: byk lagi pic akan di-upload... tungguuuuu...



Tuesday, September 27, 2011

Wednesday, September 14, 2011

Lawyer

Lawyer ni kaki pusing
- mula2 cakap HP rosak
- lepas tu line office problem
- semalam hujan, despatch tak leh hantar cek to Dev

esok aku kejar lagi




Monday, September 12, 2011

Sunday Visit

My unit, ada pokok lagi


Temporary by-pass

Thursday, August 18, 2011

Today Update

Just call LBS / Azam

1. Bank will release in 2-3 weeks should be after raya
2. Interest for late payment got discount, just write a letter to prove this is caused by bank
3. Can collect key starting 2 September (can ignore the 14days)
4. Security deposit is for the next year (after the 'free' fee expired)

anything else ?


Tuesday, August 16, 2011

Delivery of vacant Possession

1. Bank outstanding = 35,321.40
2. Late payment interest = 2,237.86
3. Water & electricity deposit = 420.00
4. Quit rent = 8.95
5. Maintenance x4 months = 400
6. Security = x6 months = 720
7. Assessment = 10.73

Key must be collected within 14th days, if fail developer shall not be liable for any loss or damage of the prop !!!

- nak ambik kunci kena settle payment, boleh ke bank release payment in 14th days ???
- kalau lambat collect kunci, developer tak nak take responsibility for any damage etc !!!
- #1. bank still pending 12.5% tapi aku dah bayar full amount every month since early 2011 !!!
- #2. bank lambat, kita yg kena %
- #6. time nak beli dulu, developer kata free setahun ???

Pity Malaysian